Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Τα παραμύθια θεραπεύουν


Πώς προσεγγίζουμε τα νοσηλευόμενα παιδιά; Τι λέμε και τι όχι; Τι κάνουμε και τι αποφεύγουμε; Πώς κερδίζουμε την εμπιστοσύνη τους και με ποιόν τρόπο τα καλούμε να συμμετάσχουν στην αφήγηση;

Σ’ αυτά και άλλα ερωτήματα απαντά ο Δημήτρης Αβούρης, στα εργαστήρια γραφής και αφήγησης παραμυθιών που διοργανώνει. Αφηγητής παραμυθιών και συγγραφέας ο ίδιος, έχει εμπειρία από παραστάσεις σε σχολεία αλλά και καθημερινή εθελοντική δράση στα Νοσοκομεία Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» εδώ και δέκα χρόνια.

Ο παραμυθάς πηγαίνει στα άρρωστα παιδιά και τους λέει τα παραμύθια του (επιλέγει πάντα παραδοσιακά ελληνικά παραμύθια και μύθους του Αισώπου). Εκείνα τον ακούν με προσοχή, παίρνουν θάρρος και με τη φαντασία τους "πλάθουν" κι αυτά τα δικά τους παραμύθια, ξεχνώντας προς στιγμή την αρρώστια τους. Άλλα γίνονται καλά και αλλά νιώθουν ανακουφισμένα…

Η τέχνη της αφήγησης των παραμυθιών έχει αποδειχθεί πως συμβάλλει στην εκτόνωση και ανακούφιση του αφηγητή και του ακροατή. Η συμμετοχή στη ροή του μύθου και η ταύτιση με τους ήρωες επιτρέπουν στο παιδί να αντλήσει κουράγιο, δύναμη και γνώση.

Ο Δημήτρης Αβούρης είναι "συλλέκτης" παραδοσιακών ελληνικών παραμυθιών και συνιδρυτής της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «ΟΝΑΡ- μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί», που αυτές τις ημέρες πραγματοποιεί ένα εργαστήριο αφήγησης και γραφής παραμυθιών στη Ζάκυνθο, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχοντας στην 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου.

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=63741&catID=19 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου